Inga förkunskaper krävs för att delta i våra aktiviteter. Tanken är att du i trevlig gemenskap ska kunna lära dig mer om djur och natur

Under juli har vi inga aktiviteter, utan får hälsa alla välkomna igen i augusti. Passa på och läs nya utflyktsrapporter. MBF önskar alla en riktigt trevlig sommar!

Naturskyddsföreningen i Motala hade bjudit in MBF:s styrelse till diskussion om framtida och utökat samarbete mellan föreningarna. Mötet hölls den 21/5 vid Soldatängen.

MBF ställde ut på Trädgårdsmässan
26-27 maj 2018

MBF ställde ut på Trädgårdsmässan 26-27 maj i Stadsparken i Motala. Vi hade en mycket bra placering med tubkikare ut mot Vätternviken som besökarna gärna tittade i. Montern bemannades av våra medlemmar som tog olika pass och hade trevliga möten med besökare vid vår monter. Roger Larsson, styrelseledamot i MBF, intervjuades i Trädgårdssoffan av reporter Bella Linde om vår verksamhet.

Det var premiär för Trädgårdsmässan i Motala, och troligen kommer den tillbaka nästa år. Det var en mycket trevlig mässa med många besökare i strålande väder.

Text och foto:
Christer Johansson

Deltagare vid fågelinventeringen i Sjöbo-Knäppan.

Fågelinventering i Sjöbo-Knäppan

MBF har under våren 2018 gjort en häckfågeltaxering av områdets fåglar. Gunnar Myrhede och Roger Larsson har hållit i detta, men sammanlagt har ca 15 olika medlemmar deltagit. Inventeringen har gjorts under perioden 5/4-14/6, då
6 besök (ett varannan vecka) har gjorts. Syftet har varit att få fram vilka arter som häckar i området och alltså inte exakt hur många av varje art. Vid varje inventeringstillfälle har området delats in i 2 områden, precis som deltagarna delat upp sig varje gång i 2 grupper och gått runt var sitt område. Resultatet måste utvärderas, men ca 35 arter har påträffats, men hur många av dem som bedöms häcka får vi återkomma till. Bofink, blåmes och koltrast är några av de vanligaste arterna i området. Andra arter som påträffats är t.ex. mindre hackspett, stenknäck, steglits och gröngöling.

Nattsångarutflykt till Tåkern den 9 juni

23 personer mötte upp vid Naturum denna fantastiska sommarkväll som förövrigt var årets hittills varmaste dag. Närmare 25 grader när vi startade kl 21.45! Dessutom var det helt vindstilla. Först gick vi en kortare tur ut genom vassen i stort sett fram till Svanshals äng och tillbaka. Ett par tusen skratt-måsar som dessutom hade fått många ungar den senaste veckan gjorde sitt bästa för att även överösta den mest intensiva nattsångare. Men flera rörsångare satt i alla fall på nära håll och kunde avlyssnas. Rördrommar tutade flitigt och trastsångare kunde höras för att nämna något. Vid Bankängen sjöng en vassångare intensivt. I bakgrunden grymtade vattenrallen och rördrommen. Rör- och sävsångare fanns även här. Vid Ramstadbron satt en gräshoppssångare mycket nära och småfläckig sumphöna spelade. En rad andra arter som enkelbeckasin, trana, näktergal och sävsångare noterades. Vid Väversunda-maden intogs sedan fika. Det var relativt tyst här men sävsångare och gräshoppssångare hördes. Kvällen avslutades strax efter midnatt vid Alvastra pålbyggnad där en art för kvällen tillkom i form av kärrsångare. En närmast magiskt fin kväll var till ända och hemfärd påbörjades mot Motala. Kanske inte någon stor mängd nattsångare, men ändå inte dåligt att på ett par timmar få med rara arter som vassångare, kärrsångare och småfläckig sumphöna.

2017-03-31

Till minne av

Vår medlem Lars-Gunnar Nykvist avled efter en tids sjukdom den 20 mars 2017. Lars-Gunnar har under ett 10-tal år varit aktiv i MBF, där han bl a har varit ledare vid vandringar och båtutflykter. Ända fram tills Lars-Gunnar avled var han även styrelseledamot. Lars-Gunnar tyckte mycket om att vara ute i skog och mark. Han hade en stor erfarenhet och kunskap om livet vid och på Vättern.

En annan eldsjäl som lämnat oss är Nils Ottosson som var föreningens äldsta medlem och en av grundarna till MBF.

Ett stort tack för det ni har gjort till er båda.